PERGA - ARI EKMEĞİ

Bal arısının (Apis mellifera L.) temel besin ihtiyaçları nektar, polen ve sudur. Nektar, bal arıları için karbonhidrat kaynağı iken, polen; protein, lipit ve vitamin kaynağıdır. Bir işçi arının larvadan ergin döneme kadar yetişmesi için yaklaşık 120-145 mg polene ihtiyaç vardır ve bir koloni ortalama yılda 20-57 kg polen toplamaktadır. Besin toplayıcı işçi arılar tarafından toplanan polene bal arısı salgıları katılıp arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine basılarak kovana getirilmektedir. Kovandaki diğer genç arıların yardımıyla polen petek gözüne boşaltılıp bozulmayı önlemek için arılarca az miktarda bal ve balmumu karışımıyla kaplanmaktadır. Bu karışım farklı enzim, mikroorganizma, nem ve sıcaklığın (35-36 C) etkisiyle kimyasal değişikliğe maruz kalmaktadır. Kimyasal değişikliğe uğrayan bu depolanmış polen; perga (arı ekmeği) olarak adlandırılmaktadır. Perga, ergin arılar tarafından tüketilmekte ve larvaları beslenmektedir.

 


Perganın polenden farklı bir kompozisyona sahiptir. Sahip olduğu yüksek biyolojik aktivite küf ve mantar gelişimini inhibe ederek perganın daha iyi korunmasını sağlamaktadır. Polenin pergaya dönüşmesi ve biyokimyasal değişiklikler bakteri ve mayalar tarafından sebep olunan temelde laktik asit fermentasyonu ile mikrobiyel faaliyetin bir sonucudur.

 

 


Perga, sadece bal arıları için değil insanlar için de protein, vitamin-mineral kaynağı olan zengin içerikli bir üründür. Perga polenden birkaç kata kadar daha güçlü bir besleyicidir. Perga; insan vücudunun biyosentezleyemediği esansiyel aminoasitler, protein, A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri, nikotinik asit, folik asit, pantotenik asit gibi vitaminler, pigmentler, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler, flavonoidler, karatenoidler içerebilmektedir.