ARI HAVASI

Arı havası  ,arı kovanındaki havayı solumak demektir. Toprak, su, ışık ve hava insan yaşamının vazgeçilmezleridir. Özellikle hava olmadan sadece birkaç dakika yaşayabiliriz. Soluduğumuz hava ne kadar kaliteli ise o kadar sağlıklı oluruz. Bunun yanında solunan havanın kalitesizliği, solunum yolu rahatsızlıklarını da beraberinde getirir. Astım, bronşit, alerji ve akciğer hastalıkları bunlardan bir kaçıdır.Bu nedenle insanoğlu günümüzde kullanılan ilaçlara alternatif olarak doğadan da faydalanmayı bilmiştir. Api-air bunlardan biridir. Arının faydalı ürünlerinin yanı sıra kovan içindeki havası da insanoğluna şifa olmaktadır.

Kovan içindeki bal, polen, propolis, bal mumu, ortamın sıcaklığı ile havaya karışmakta, bu hava bir cihaz yardımı ile hasta tarafından solunarak tedavi olmaktadır. Bugün bu amaçla kurulmuş olan tedavi merkezleri bulunmaktadır. Kurulan arı evlerini yüzlerce kişi ziyaret etmektedir.

Bu evlerde arıların giriş kısımları ile kovanlar izole edilmiş, kişilerin arılarla bağlantısı kesilmiştir. Gelen hastalar belli bir zaman bu havayı solumakta bunun yanında arının diğer ürünlerinden de faydalanmaktadır.

2010 yılında Almanya da yapılan APİTERAPİ konferansında api-air anlatılmış, yapılan uygulamalar sonucunda kovan havasının bronşit, astım, alarji, kronik baş ağrısı gibi birçok hastalığa iyi geldiği bildirilmiştir. Tedavi Nisan ayından Eylül ayına kadar uygulanabilir.

Arı havası, diğer yabancı adı olan apiair ile arı kovanına takılan bir aparat sayesinde hastaya hava tenefüs ettirilir. Arı kovanının içeresinde bulunan bal, polen, propolis, arı sütü vb. karışımlarından oluşan bu hava ile bazı hastalıklarda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hangi hastalıklar olduğunu aşağıda sıralayacağız.

Apiterapi, Mısır zamanlardan beri bilinmektedir ve bu kapsamlı tedavinin bir parçası da arı kovanı hava havasıdır. Daha önce bahsedilen tüm bileşenleri, yani propolis, arı sütü, balmumu ve polen içerir. Arı kovanında üretilen havanın solunması, insan psikofiziksel durumuna son derece olumlu bir etkiye sahiptir ve Nisan-Eylül arasında gerçekleşerek alınabilir. Temel kokuları ile doymuş hava, aşağıda sıralanan faydaları ile insanlara yardımcı olur:

  • Bronşit;
  • Astım;
  • Alerjiler;
  • Kronik akciğer hastalıkları;
  • Enfeksiyonlara karşı hassasiyet;
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış;
  • Solunum yolu enfeksiyonları;
  • Kronik baş ağrısı, migren;
  • Stres;
  • Depresyon.

Arı havası, özel bir solunum maskesi ile, sıcak bir arı kovanının havasını teneffüs ederek, koşulları bir dizi tıbbi etkiye sahip bu değerli maddeleri tüketmektir. Apiterapi, doğal bir şekilde, birçok sorunların üstesinden gelmek için bize yardımcı olur ve sporcular, çocuklar ve yaşlılar için çok önemlidir. Önerilen tedavi süresi günde iki kez 3-12 gün, günde ise yarım saat olarak yapılabilir. Tedavinin etkisi altı ila sekiz hafta tamamlandıktan sonra Apiterapi etkisini göstermektedir.

Apiterapi, arı ürünleri olan bal, polen, arı ekmeği, arı sütü, ve propolisin değişik doz ve tertiplerde hazırlanarak tıpta hastalıkların tedavisinde ilaç desteği olarak kullanılmasıdır. Önemli arıcılık potansiyeline sahip olmasına karşılık, ülkemizde bal dışındaki diğer arı ürünlerinin üretimi ve kullanımı istenen düzeyde değildir. Ancak pek çok ülkede arı ürünlerinin tıp, kozmatik, ilaç ve endüstiriyel sektörde kullanıldığı bilinmekte, sadece arı ürünleriyle tedavi amacıyla kurulan apiterapi merkezleri bulunmaktadır.

Bilindiği gibi kovanın bakteri ve mikroplardan a­rındırmak için kullandığı propolis en doğal anibiyotiktir. Kovan içindeki pro­polis buharının solunması solunum rahatsızlılığı çeken kişilerin iyileşmesinde de fayda göstermektedir. Bu amaçla yurt dışındaki arıcılar arılıklarına sağlık tu­rizmi adı altında insanların gelmesini sağlamış, arı ve arı ürünleriyle insanları buluşturarak, arıyı tanımalarını ve ürünlerinden faydalanmalarını sağlamışlardır.